– Digitaliseringen er disruptiv

Valget av forretningsplattform legger grunnlaget for bedriftens muligheter for videre digitalisering.

- Utviklingen går fort. Mens de fleste så for seg å ha servere i eget hus for fem år siden, legger de fleste som planlegger endring nå strategi for en skybasert løsning, sier Anders Utbjo, Key Account Manager i Hatteland Computer.

Anders Utbjo, Key Account Manager, RamBase

Hatteland leverer ERP—plattformen RamBase, tilpasset produksjons- og industribedrifter. I 2016 viste en gjennomgang av ERP-leverandørene at Rambase var alene om å tilby skybaserte løsninger til små- og mellomstore bedrifter i denne gruppen.

- Det vi gjør er å automatisere forretningsprosessene og gi muligheten til å ta inn større deler av kunde- og leverandørkommunikasjonen digitalt, sier Utbjo.

Omfattende valg

Når du skal oppdatere ERP-systemene dine står du overfor en del store valg.

- Nå er systemene blitt så kompliserte og spesialiserte, og mulighetene mange. Da må man begynne i riktig ende, sier Utbjo.

Det mest grunnleggende valget er om du skal ha hele systemet i eget hus eller kjøre systemet via nettet på servere som er plassert et annet sted, en såkalt skybasert løsning.
Skal man ha det i eget hus, slik man tradisjonelt har gjort, kjøper man inn alt av hardware, både servere og maskinene til sluttbrukerne. Deretter kjøpes systemer som må tilpasses bedriften, og det antallet ansatte som er der når investeringen gjøres.

- Det kan ta måneder å få dette opp og stå. Tiden er den ene ulempen. Den andre ulempen er at programvare og systemer blir utdatert. Til sist kan størrelsen bli feil enten man ekspanderer eller må kutte antallet ansatte, sier Utbjo.

Raskt i gang

Det andre alternativet er skybaserte løsninger, levert av et selskap som leverer samme typen system til mange bedrifter, som en komplett tjeneste, inkludert oppgraderinger.

- Skybaserte løsninger er ofte kalt Saas, eller "software as a service". Det innebærer at drift, oppdatering og sikkerhet rundt systemet leveres som en del av tjenesten, sier Anders Utbjo.

Du betaler en fast månedspris for tilgang til systemet som du kan logge deg på fra hvilken som helst nettleser hvor du har internettilgang.  Noen skybaserte systemer har også en Platform as a service. ”Platform”  er som en grunnmur, som du kobler andre tjenester eller applikasjoner på.
Velger du et skybasert system med integrert plattformtjeneste får du en solid grunnmur i bunn, med mulighet til å tilpasse og bygge ut tjenesten i tråd med at virksomheten din endrer seg.

- For en bedrift vil forskjellen mellom egne servere og skybaserte løsninger først og fremst være at man ikke må investere i servere og maskiner, eller i programmer man tror man skal komme til å bruke. Når man har gjort beslutningen, går det raskere å komme i gang, enn om man skulle skrudd til et tradisjonelt system hos en bedrift, forklarer Utbjo.

Fordelene med skybaserte løsninger er tilgjengelighet, men også skalerbarhet. Ved at man kun betaler for det man bruker måned for måned, kan man kutte eller øke antall lisenser ettersom bedriften vokser eller reduseres.

Åpent for andre programmer

- API-ene er som en stikkontakt i it-verden.

Velger du ERP-system i skyen, lukker ikke det mulighet for å bruke andre systemer du kanskje føler deg avhengig av. Åpne API-er betyr at det er enkelt å ta inn andre datakilder og systemer, i plattformen.

- API-ene er som en stikkontakt i it-verden. Du kan for eksempel koble kundebildet ditt til bedriftsinformasjonstjenesten Proff, og alltid få opp nøkkeltall. Eller, hvis selskapet ditt driver med befraktning, og har bestilt varer fra Kina, kan du koble deg til marin trafikk, og alltid vite hvor langt unna containeren er. En av kundene våre har for eksempel noen roboter gående kontinuerlig. De sender sensordata til hans bruker, slik at han får beskjed om det er slitedeler som skal byttes eller noe annet som bør fikses.

Klar for fremtiden

Utbjo mener utviklingen går så raskt at det er vanskelig å si i dag hva som er de tekniske behovene om et år.

- Verden har opplevd teknologiske sprang tidligere: industrialiseringen, elektrifiseringen og informasjonsteknologien innebar store endringer. Men i det store og hele gjorde de at eksisterende forretningsmodeller kunne levere vesentlig høyere produktivitet enn før. Digitaliseringen er den foreløpig siste bølgen. Den er annerledes enn de andre, for den angriper forretningsmodellene i seg selv, og kan utvide det som vi ser som verdikjeden til også å omfatte kunder og leverandører. Med andre ord er dette en distruptiv endring, som faktisk kan medføre at virksomhetsprosesser må endres, sier han.
Det åpenbarer seg stadig nye forretningskritiske behov som gjør det dyrt og tidkrevende å henge med på tradisjonelle it-systemer.

- Norske selskaper må for eksempel i større grad følge forretningen i sanntid og da må systemene kunne levere det, avslutter Utbjo.